Peltolammin koululla toteutettavissa Me-talon lasten ja perheiden tiedekerhoissa tutustuttiin syksyllä 2021 Juniversityn Lainaamon avulla ohjelmoitavaan robotiikkaan. Aluksi valitsimme manuaalisesti ohjattavat BlueBotit, ja seuraavalla kerralla testiin pääsivät ohjelmoinnin perusteita TagTile-ohjelmointipaloilla avaavat Kubo-robotit.
Juniversityn Lainaamon robottien luokkapakkaukset soveltuvat käytettävyydeltään niin varhaiskasvatukseen ja kouluopetukseen kuin tieteen ja teknologian harrastustoimintaan. Robotteja voi soveltaa erilaisten valmiiden tai itse tehtyjen aktiveettimattojen ja –ratojen avulla monipuolisesti oppimiseen niin matematiikkaan, luonnontieteisiin, liikenneopetukseen kuin vaikkapa kielten opetukseen. Hauskaa oli, ja lasten toteuttama BlueBotien rata oli lopulta todella pitkä. Kuboissa on jopa ohjelmointia helpottava ominaisuus, sillä robotti ilmaisee virheen sattuessa värein ja liikkein, että se ei kerta kaikkiaan tajua annettua ohjetta.
Kuva: Julius Lehtinen
Legorobotit testissä Kalevan tiedekerhossa
Kalevan tiedekerhossa sekä harrastetaan monitieteisesti että myös testataan uusia ohjelmakokonaisuuksia. Tehtäviin pätevöitynyt lapsiryhmä (9—11-vuotiaita) toimii myöhemmin vakiintuvien ohjelmien arvioijina ja asiantuntijoina. Lego Mindstorm EV3-robotit otettiin kiinnostuneena haasteeksi. Kaikki käyttivät legorobotteja ensimmäistä kertaa, joten niiden kanssa päätettiin edetä aloittamalla robotin keskusyksikköön tutustumisesta. Seuraavalla tunnilla otimme Bluetooth-sovelluksen käyttöön ja tutkimme robottien etäohjattavuutta. Tällä kerralla valinta osui Lego Commander-sovellukseen. Ketterästi liikkuvia robotteja syntyi niin perusmallin mukaisesti kuin itse luotuina jo ensimmäisellä tunnilla alle 40 minuutissa. Seuraavalla kerrralla saatiinkin kaikki viisi robottia toimimaan alle puolessa tunnissa.
EV 3:n tuotanto loppui kesällä 2021, mutta iloksemme robotteja löytyy Juniversityn Lainaamosta. Erityisesti suosittelemme robottia luonnontieteiden, teknologian ja insinööritaitojen opetukseen ja harrastamiseen. Mahdollisuuksia EV 3 tarjoaa runsaasti.
Kuva: Erkki Rainamo
Kehittyvä Eurooppa ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tehtävänä on tuottaa toimintaa, luoda työkaluja ja tuoda tietoa ihmisille ja yhteisöille, joiden avulla muuttuvassa maailmassa voidaan kehittyä ja menestyä. Toteutamme vapaa-ajan tiedekasvatusta, lasten, nuorten ja perheiden iltapäivä- ja iltatoiminnassa sekä teemakerhoissa mm. avaruuskehitystä ja tutkimusta käsittelevää monitieteistä oppimista.
Comments